11 NİSAN 1920 - Şanlıurfa'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu

11 NİSAN 1920 - Şanlıurfa'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu


Mondros Ateşkes Anlaşması'ndan sonra 7. maddeden dolayı güvenliklerinin tehlikeye düştüğünü öne sürerek itilaf devletleri, Urfa'yı Mart 1919'da işgal etti. Mondros Ateşkes Anlaşması'nın 7. Maddesine göre özetçe ihtilaf devletleri güvenliklerinin tehlikeye düştüğü yerleri işgal edebilecekti.

 

Urfa'yı işgal eden İngilizler, ilk olarak Urfa'da bulunan Osmanlı askerlerinin Urfa'dan çıkmasını bildirerek, askerlerin büyük bir bölümünün Urfa'dan çekilmesini sağladılar.

Ekim Ayı'nın sonlarında ingilizler işgal ettikleri yerleri ismi Suriye İtilafnamesi olan İngiliz-Fransız Anlaşması'ndan dolayı Fransa'ya devretti.

Ali Saip Bey, gerekli görüşmeleri sağladıktan sonra yapılan ayaklanma planının ilk ayağı olan, Fransızlara ültimatom verdi. Ultimatomda bir an önce bölgeyi terk etmelerini istedi;terk etmedikleri takdirde akan kandan sorumluluğun Fransızlara ait olacağını belirtti.

Ultimatomlar ve uyarılar sonuç vermeyince Siverek halkı ve Müdafa-yı Hukuk Cemiyeti 9 Şubat'ta urfaya girdi.

Nisan ayına kadar süren şiddetli çatışmaların sonucunda  gelecek yardımdan ümitlerini kesen Fransızlar geride kalan ermeni ve amerikalılar için ve kendilerinin nakilleri için bazı şartlar öne sürerek bölgeden ayrılmayı kararlaştırdılar.

11 Nisan gecesi Fransızlar Suruç'a doğru yola çıktılar ve şehri terkettiler.



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 2  kişi beğendi